GESCHIEDENIS

Stukje geschiedenis.


Door het toedoen van Dhr. Staf Reyns, stichter, trainer en secretaris van Lommel SK, werden de kontakten, die andere voetbalclubs zochten, doorgespeeld aan Diel Vanderhoydonks. Voor deze wedstrijden deed Diel een beroep op oud-spelers die nog vrij waren en nog zin hadden om een wedstrijd te spelen. Deze zeldzame wedstrijden in 1972 en 1973 werden langzamerhand frequentere matchen zodat Diel met het idee naar voren kwam om er een vastere vorm aan te geven en na wat opiniepeilingen werd besloten om over te gaan tot het oprichten van een vaste structuur.

In 1980 werd een stichtingsvergadering belegd in het café van Jan Verhoeven (Zjang Soep in de Lepelstraat). Bij de opgekomenen waren o.m. Bert Mertens, Jan Verhoeven, Jean Verboven, Jan Jansen, Theo Leyssen, Pierre Roosen, Jacky Thijs, Fons Stessens, Jaak Tournier, Frans Vreys, Willy Weckx, Bert Dekkers, Stijn Oversteyns, Jef Snoeckx, Diel Vanderhoydonks en Jean Jansen.

De besuursverkiezing gaf volgend resultaat :

       - voorzitter: Jef Snoekx

       - secretaris: Diel Vanderhoydonks

       - schatbewaarder: Jan Janssen

       - materiaalmeester: Jan Verhoeven

Op deze vergadering werd besloten statuten op te stellen en

wedstrijdschema's te verspreiden en regelmatige bijeenkomsten

te beleggen. In 1981 werden de statuten uitgegeven en de

spelerslijst uitgebreid met o.a. Diel Jansen, Raymond Goos,

Marcel Snoekx, Staf Verboven, Bruno Monten, Fons Haagdoren

en er werd tevens begonnen met het organiseren van allerlei

activiteiten.

Bert Dekkers werd verantwoordelijke voor het feestcomité en

vanaf nu waren ook de spelers verzekerd door een

Bloso-verzekering. Er werden in dat jaar 16 wedstrijden

gespeeld waarvan er 4 verloren werden.


Het jaar 1982 was een heel druk jaar. We vierden nl. het

50-jarig bestaan van onze moederclub Lommel SK.

Er werd een wedstrijd gespeeld tegen de veteranen van

RWDM met o.a. Robert Wasseige, gewonnen door SK met 2 - 0.

In '82 speelden we 31 wedstrijden waarvan we er 5 verloren,

maar het grote evenement in '82 was de eerste deelname aan de "Beker van België Veteranen". De eerste wedstrijd werd gespeeld in zeer slechte weersomstandigheden in Zandhoven en werd met 0 - 1 gewonnen dankzij een doelpunt van Fons Haagdoren. De tweede wedstrijd werd tevens gewonnen, nu van Vorselaar met 0 - 2. De derde wedstrijd was weeral een uitwedstrijd: Rauw VV. De Lommelse veteranen wonnen met 2 - 3, maar Rauw diende een klacht in tegen het opstellen van Bruno Monten en Raymond Goos, die op dat ogenblik niet aangesloten waren bij Lommel SK en zo werden we uitgesloten!


1983.

Als nieuw lid verwelkomen we Jacky Timmermans. Het wordt weer een druk jaar met veel activiteiten en vooral een nieuwe deelname aan de "Beker van België", het sportieve hoogtepunt van dit seizoen met ditmaal een volledig reglementaire spelerskern! De eerste wedstrijd werd gewonnen met 4 - 0 tegen Bouwel, de tweede wedstrijd tegen Beveren-Leie eindigde op 0 - 0, maar we wonnen met penalties (5 - 3) en de derde wedstrijd versloegen we Emblem met 10 - 0. Het was dus een succesvol jaar met Jaak Tournier als topschutter met 31 doelpunten.


1984.

Op de vergadering van 17 februari geeft Jan Janssen zijn ontslag als schatbewaarder. Hij wordt vervangen door Willy Weckx. Alle aandacht gaat natuurlijk uit naar het verder verloop van de Beker van België. Na een overwinning in de 1/8 finale tegen Poederlee moesten de veteranen het in de 1/4 finale opnemen tegen Poperinge dat met 4 - 1 verslagen werd. De halve finale werd gespeeld met heen- en terugmatch en hier moesten de veteranen het opnemen tegen Nijlen. De 1e wedstrijd in Lommel eindigde op 1 - 0. De terugmatch in Nijlen werd gewonnen met 0 - 2. Onze veteranen konden zich dus plaatsen voor de finale in Wezembeek-Oppem tegen Herentals. Met drie autobussen trokken de Lommelse supporters richting Brussel. De veteranen wonnen de finale met 3 - 0!!! Doelpunten waren van Fons Stessens, Jaak Tournier en Fons Haagdoren. Het werd nadien een uitbundige viering: eerst in Wezembeek, waar de grote Beker overhandigd werd en in de late uurtjes bij Jan Soep in ons lokaal.


1990.

Dit werd een zeer druk jaar omwille van de feestelijkheden rond "Lommel 1000 jaar". De veteranen blijven niet achter en richtten een nooit eerder gezien voetbaltoernooi in voor veteranen. Bekende namen zoals Armand Schreurs, JB Claes, Paul Theunis, Bert Millen, Harry Nijs, Jos Janssen, Jim Steensels, enz..

Het was een prachtig toernooi met voetbaldemonstraties van al die oud-internationals. Er waren maar liefst 17 ex-internationals die deelnamen. Onze voorzitter Jef Snoekx heeft hiermee een unicum verwezenlijkt in het veteranenvoetbal. FC Keulen werd uiteindelijk de grote winnaar.


1997.

Op 18 mei vierden de veteranen LSK hun 25 jarig jubileum met 2 grote wedstrijden:

2 ploegen gevormd door alle ex-Lommel SK spelers die nu in een andere ploeg spelen : o.a. Peter Maes, Filip Haagdoren, Patrick Goots, Dimitri Decondé, Frank Leen, Marnik Bogaerts, Peter Luyks, Harry Bogers, Thieu Vanhove, Frans Joosten, enz.

De tweede wedstrijd speelden de veteranen LSK tegen de veteranen van Anderlecht. Jean Marie Pfaff gaf telkens de aftrap en zorgde voor de goede stemming.


2002.

Het jaar begint zeer slecht want de veteranen moeten afscheid nemen van hun stuwende kracht Diel Vanderhoydonks, die overleed op 3 januari, enkele weken na een val met de fiets.

Bruno Monten neemt de taak van schatbewaarder over. Jean Jansen die Diel al een tijdje assisteerde als secretaris en die sinds 2000 al coach was in opvolging van Jean Verboven, neemt noodgedwongen de taak van secretaris over en wordt dus secretaris/coach. Jean zal dat blijven doen tot augustus 2005. Vanaf dan wordt deze functie opnieuw opgesplitst: Luc Jansen wordt secretaris, terwijl Eric Verherstraeten de nieuwe coach wordt.


Eind 2006 geeft Jef Snoekx zijn ontslag als voorzitter omdat hij als voorzitter van de Lommelse Sportraad geen mandaat mag uitoefenen bij een club aangesloten bij deze sportraad. In opvolging van Jef wordt vanaf 01/01/2007 Jean Jansen de nieuwe voorzitter.


Op 12 mei 2007 vierden de Veteranen L.S.K. dan hun 35-jarig bestaan met een wedstrijd tussen alle ex-veteranen die nog wel eens tegen een bal wilden trappen en de nog actieve veteranen! Nadien volgde een groot feest in de parochiezaal van Heide-Heuvel! Op dit verbroederingsfeest werden natuurlijk veel oude herinneringen weer boven gehaald! De talrijke aanwezigen wisten allen wel hun glorierijke prestaties naar voor te brengen, maar spraken alleen over de missers van anderen!!! De nieuwelingen luisterden vol belangstelling naar de straffe verhalen van Raymond Goos, Theo Oeyen, Fons Haagdoren, Bert Dekkers, Jacky Thijs, Frans Joosten, Jan Verhoeven, Theo Leyssen, Fons Stessens en vele anderen.

Op deze gezellige avond gaf Jef Snoekx de voorzittersfakkel officiëel door aan Jean Jansen. In zijn afscheidsspeech schetste Jef de voornaamste gebeurtenissen van de voorbije "Veteranen-periode" met als hoogtepunt het behalen van het Belgisch Kampioenschap Veteranenvoetbal in 1984, de prachtige uitstappen en de tornooien in Keulen, Soest, Brunssum, . . . waar we eliteploegen zoals FC Keulen, Alemania Aken, P.S.V., Ajax, MVV, Fortuna Sittard, . . . met hun gekende vedetten bekampten. Jef had ook een woord van lof voor de dames van de spelers voor de steun die ze steeds gegeven hebben en voor het begrip dat ze opbrachten voor die vele en lange "Extra-Times"!

De nieuwe voorzitter Jean Jansen bedankte Jef voor het jarenlange voorzitterschap, drukte de hoop uit het prachtige verloop van de "Veteranen Lommel S.K." nog vele jaren voort te zetten en nodigde de talrijke aanwezigen uit voor het feestmaal en nadien een gezellige dansavond tot in de vroege uurtjes.


Ondertussen werd onder impuls van Patrick De Jong gestart met een website. Na het afhaken van Patrick als speler, nam voorzitter Jean Jansen het heft in handen en zorgde voor het verderzetten, het uitgebreid opfrissen en het up-to-date houden van de site. Onder zijn impuls kan de rest van de "history" tot op heden uitgebreid gevolgd worden op de vele pagina's en subpagina's van deze site: Nieuws (zowel oud als nieuw), Wedstrijdverslagen (al vanaf 2010), Activiteiten (receptie, kermisdinsdag, wandelen, fandag, bowling, . . .), Overzichten (vanaf 2004) e.a.


In 2017 vierden we ons 45-jarig bestaan: grote plannen, maar een verhaal met hindernissen.

Het feestcomité had een "specialleke" gepland, maar Liverpool-keeper en Rode Duivel Simon Mignolet stak stokken in de wielen. Onze galamatch op Staaien (St.-Truiden) moest noodgedwongen geannuleerd worden omdat vedetten in combinatie met goede doelen altijd voorrang hebben! Een "alternatieve" match in Diepenbeek en een afgelaste

kermis-BBQ (ook al jarenlang traditie) waren het gevolg. Gelukkig vierden we toch: op 10 september speelden we een derby tegen Jong WFC met nadien een BBQ in ons lokaal Heuvelhof (en gelukkig was de zon ons wel goedgezind!)


2018: een wijs man zei ooit: "Tradities zijn er om gebroken te worden!" Maar dit was echt niet plezant! Na meer dan

35 jaar onze clubkas "rijkelijk" gespijsd te hebben dank zij noeste arbeid op de cross Keiheuvel op 15 augustus,

moesten wij dit jaar, wegens te weinig medewerkers, op het laatste moment Forfait geven. Gelukkig ging de BBQ op kermisdinsdag dit jaar wel door en zal de toekomst uitwijzen of andere activiteiten onze club leefbaar kunnen houden.


2019: op de bestuursvergadering van 6 november wordt weer een hoofdstuk afgesloten. Jean Jansen, 13 jaar voorzitter, geeft de fakkel door aan Stefan Luyten (de eerste voorzitter die nooit bij Lommel S.K. gevoetbald heeft). Jean blijft wel bij de club als bestuurslid en webmaster. Omdat oudgedienden Jan Janssen en Bruno Monten ook afhaakten, is hij nog de enige overblijvende "Beker van België"-winnaar!


2020: Omdat Stefan Luyten al na enkele weken afhaakte als voorzitter is Jean Jansen toch maar interim-voorzitter gebleven tot Roger Vanbriel per 1 augustus de fakkel overnam (hopelijk deze keer definitief!)

Covid-19 of de Corona-crisis maakte voetballen in 2020 bijna onmogelijk: slechts 3 wedstrijden zaalvoetbal

(2 nederlagen) en 2 wedstrijden op groot veld werden er gespeeld! (2 overwinningen, waarvan die tegen tegen eeuwige rivaal Wijerken FC wel zeer riant was!)


2021: ook dit jaar blijft Corona het amateurvoetbal beïnvloeden! Geen zaalvoetbal om de winterstop te overbruggen en pas op woensdag 11 augustus speelden we o.l.v. gelegenheidscoach Stefan Luyten eindelijk de eerste wedstrijd (Hemelboys - L.S.K.: 1-0). Slechts 2 andere matchen volgden nog dit jaar.


2022: Na 2 magere voetbaljaren werd op de teamvergadering van 27 april beslist een doorstart te maken. Elke speler wordt gevraagd zijn steentje bij te dragen en op zoek te gaan naar tegenstanders. Door Corona zijn er heel wat liefhebbersploegen gestopt en op woensdagavond een tegenstander vinden wordt steeds moelijker.

Ook voorzitter Roger VB. heeft er de brui aan gegeven! Zijn functie, maar ook die van secretaris zijn dus vacant.

En na jarenlang het materiaal van de Vet. L.S.K. prima verzorgd te hebben, heeft ook Nicole van Eric VH. beslist te stoppen. Spijtig, want Nicole deed dat prima!

2022 is ook een jubileumjaar! Vet. Lommel S.K. bestaan dan 50 jaar. Maar of en hoe dat gevierd wordt . . . ???


Spijtig genoeg zijn ook al enkele Veteranen overleden (zie pagina "In Memoriam")!


Tot zover de history.